Tuesday, 2 December 2008

PENTADBIRAN KAMPONG

DEPA KATA..........

Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan baru-baru ini menghadiri majlis taklimat kerja-kerja memasang rel berkembar KTMB yang dijalankan oleh syarikat Gamuda di Wisma Darulaman. Peringkat awal semuanya berjalankan lancar malah pihak Gamuda memberi penerangan terperinci mengenai perlaksanaan projek itu. Namun Pihak Gamuda agak terkejut apabila MB tiba-tiba bertanya dimana tanah yang dikorek sepanjang laluan rel terbabit dibuang. Pihak Gamuda memaklumkan tanah berkenaan dibuang dibeberapa tempat . Apabila terdengar jawapan itu, MB segera berkata "Kalau macam tu baik u pi antar ke batu sembilan, di sana depa nak pakai tanah banyak".Tanpa bertanya lanjut pihak Gamuda bersetuju kerana sememangnya tanah yang dikorek perlu dibuang bagi membolehkan pasir diletakkan sebelum rel berkenaan dipasang. Bagaimanapun selepas pemandu lori tiba di batu sembilan barulah semuanya terbongkar. Ikui perbualan pemandu lori yang dikenali sebagai Mat dengan bosnya.

Mat : "Bos nak buang tanah kat batu sembilan ni kat mana, saya dah sampai ni tapi confuse ni".

Bos : "Apa pasai Mat, apa yang tak kena".

Mat : "Saya dah sampai ni, tapi dok cari tempat nak buang tanah tak jumpa pula, cuma yang ada markas Pas saja" .

Bos : "betui ke Mat, ...patut la MB suruh buang disana rupanya dia nak tambun markas depa la tu..hang buang aje lah Mat janji tanah tu kita kena buang".

Moral of story, ramai tidak mengetahui Markas Pas Batu Sembilan sebenarnya pusat pentadbiran utama Kerajaan Negeri Pas kerana disitulah MB membuat dan mengadakan perbincangan selain mengadakan ceramah untuk kutip derma daripada rakyat. Wisma Darulaman hanya buat endosment saja. Tak lama lagi pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, penasihat Undang-undang dan Unit Perancangan Ekonomi Negeri akan disediakan di Batu Sembilan. Ia bagi memudahkan MB dan ahli exco buat perancangan dan laksanakan setiap projek yang dirancang. Wisma Darulaman akan jadi muzium untuk budak sekolah buat lawatan musim cuti, lebih kurang macam muzium padi la tu....

No comments:

Sejarah Kedah

Sejarah Kedah
Peta bertarikh 1730 ini menunjukkan Empayar Benua Islam Siam Nagara Kedah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails