Monday, 1 December 2008

SEKOLAH POLITIK DAN SEJARAHTUJUH WASIAT PERLEMBAGAAN

Artikel ini adalah hasil tulisan Dato' Abdullah Murad, Ketua Pengarah Jabatan Penerangan Malaysia . (Berdasarkan laman web /blog : http://pmr.penerangan.gov.my/chainmorad )

Pak Pelandok salinkan untuk renungan dan maklumat semua terutama yang buta Sejarah dan Perlembagaan Negara.

Ceramah dalam seminar yang di sampaikan oleh Dato’ Mohamad Noor bin Abdullah iaitu bekas hakim Mahkamah Rayuan mengenai wasiat Raja Raja Melayu yang telah dimaktubkan pada 31 Ogos 1957.

Wasiat tersebut mempunyai tujuh (7) perkara seperti berikut:-

1. Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA)

2. Kami istiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu istihar dan simpan, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50% selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

3. Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteras kekacauan dalam Negara dan ancaman dari luar Negara.

4. Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini.

5. Kami tetapkan ISLAM ialah agama Persekutuan.

6. Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU dan,

7. Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).


TERIMA KASIH Dato' Ketua Pengarah Penerangan...........

No comments:

Sejarah Kedah

Sejarah Kedah
Peta bertarikh 1730 ini menunjukkan Empayar Benua Islam Siam Nagara Kedah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails